Kolme kirkasta tähteä – vuosikymmenen onnistumiseni digimarkkinoinnissa (CV)

alkuperäinen julkaisu: LinkedIn – marraskuu 9, 2020.

Keskustelin erään startup-yrittäjän kanssa ja hän esitti minulle seuraavan kysymyksen:

Millä osa-alueilla sinä loistat kaikkein kirkkaimmin?

Tässä on kolme 2010-luvun työelämän onnistumista ja vahvimpaa osa-aluettani avattuna esimerkein ja luvuilla kuorrutettuna.

1) Strategia ja kokonaisuuksien hahmottaminen

Case: markkinointitoimisto Parcero

Olen parhaimmillani, kun saan vapaat kädet toimia ja vaikuttaa työnkuvaani sekä ympäristööni.

Olen vuodesta 2016 lähtien toiminut aktiivisesti markkinointitoimisto Parcerossa ihan viime kuukausiin asti. Alun alkaen minut palkattiin vastaamaan sosiaalisen median maksetusta näkyvyydestä lähinnä ruokabrändeille.

Vuosien mittaan olen ollut mukana uudistamassa Parceron strategiaa ja nykyään Parcero toimii useilla toimialoilla sekä B2C- että B2B-asiakkaiden parissa niin Suomessa kuin auttaen suomalaisia yrityksiä kansainvälistymään.

Näin Parceron perustaja ja toimitusjohtaja Antti Jokela kertoo minun osaamisestani:

Tommi on toiminut haastajana meidän johtoryhmässä ja ollut keskeinen tekijä mainonta ja growth hacking -yksikön perustamisessa ja kehittämisessä. Hän on laajentanut tapaamme ajatella.

Tulokset

Toimiessani Parcerolla sen liikevaihto on kasvanut 500 000 €:sta 2 000 000 €:ksi.

2) Maksettu mainonta ja kohdentaminen

Case: verkkokauppa Elämyslahjat.fi

Vastaan Elämyslahjat.fi-verkkokaupan koko digitaalisesta markkinoinnista. Olen ollut vaikuttamassa yrityksen kasvuun vuodesta 2013 lähtien.

Merkittävimmät kanavat ovat orgaaninen ja maksettu Google sekä Facebook-mainonta. Vuonna 2019 Googlen ROAS oli 12,4 ja Facebookin ROAS oli 5,5.

elämyslahjat.fi facebook ads

kuva. elämyslahjat.fi-verkkokaupan Facebook-mainonta 2019

ROAS eli mainonnan tuottoaste tarkoittaa, että kuinka monta euroa myyntiä yksi mainontaan sijoitettu euro tuo takaisin. Esimerkiksi ROAS 10 tarkoittaa, että 1000 €:n mediatila tuo 10 000 € myytiä.

Tykkään itse toimia kädet savessa mainonnan kanssa, koska alustat auttavat skaalaamaan toimintaa.

Tulokset

Toimiessani Elämyslahjoilla liikevaihto on kasvanut 200 000 €:sta 3 500 000 €:ksi.

3) Hakukoneoptimointi ja orgaaninen liikenne

Case: Elämyslahjat.fi:n hakukoneoptimointi

Vuonna 2013 lähdimme tekemään hakukoneoptimoinnin strategiaa Elämyslahjoille ja jalkauttamaan sitä.

Hakukoneoptimoinnissa on kolme osa-aluetta, joihin olemme alusta asti panostaneet:

  1. sisältö
  2. linkit
  3. sivuston tekninen toimivuus

Googlen päivittäessään algoritmiaan jatkuvasti, olemme noudattaneet lisäksi kahta ylätason ajatusta näiden vuosien ajan: 1) se, mikä kuluttajalle on hyväksi on myös Google-hakukoneelle hyväksi ja 2) toimenpiteiden tulee olla maalaisjärjellä perusteltuja.

No alt text provided for this image

kuva. elämyslahjat.fi-verkkokaupan Google-näkyvyys.

Yllä olevasta kuvasta näkyy, kuinka elämyslahjat-hakutermi on ohittanut suosiossaan lahjat-hakutermin Googlessa. Elämyslahjat.fi on ollut mukana kasvattamassa diginäkyvyyttä tälle megatrendille ja löytyy Googlesta sijoituksella 1.

Tämä lisäksi lähes kaikilla relevanteilla lahjahauilla elämyslahjat.fi löytyy Googlen TOP 3 orgaanisista sijoituksista kuten “lahja miehelle”, “lahja naiselle” ja “joululahjat”.

Tulokset

Vuonna 2019 Elämyslahjat.fi-verkkokaupan myynnistä tuli orgaanisesta Googlesta 1 000 000 € korkean kilpailun lahjahakujen kentässä.

Tulevaisuus ja kansainvälistyminen

Itseäni kiehtoo jatkuva oppiminen ja uudet haasteet. Hakukoneoptimoinnissa olen tänä vuonna auttamassa globaalia startup-yritystä valloittamaan Google-sijoituksia eri maantieteellisillä markkinoilla.

Lisäksi vuonna 2018 aloitin ensimmäisen advisor-roolin verkkokaupassa, joka toimii Baltian maissa sekä Puolessa (+10 M€ liikevaihto). Tämän myötä jatkuu myös strategisen ajattelun ja kokonaisuuksien hahmottamisen kehittäminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *