Ilmaiset hakukoneoptimoinnin työkalut: Alexa

By
Tommi Salenius
Aug 13, 2024
-
legacy post

Hakukoneoptimoinnin perusteiden opettelun jälkeen seuraava hyvä askel on alkaa selailemaan nettiä hakukoneoptimoijan silmin. Tähän on olemassa monia hyviä työkaluja, jotka ovat kaiken lisäksi vielä ilmaisia. Näiden avulla on helppo tutustua syvemmin hakukoneoptimoinnin maailmaan ja alkaa kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.Excel on ehdottomasti suosikkityökaluni (kiitos Timo Leinon mahtavien kurssien), mutta hakukoneoptimoinnin maailmassa se ei itsessään riitä. Jostain tarvitaan se tieto, joka syötetään exceliin analysoitavaksi. Yksi erittäin käyttökelpoinen hakukoneoptimoinnin työkalu on Alexa.com sivusto.

Hakukoneoptimoinnin mittareita

Alexa on yritys, joka tarjoaa työkaluja nettisivujen optimointiin ja liikenteen seurantaan. Alexa tarjoaa maksullisten palveluiden lisäksi dataa myös ilmaiseksi. Tämän tiedon saamiseksi ei tarvitse sitoutua mihinkään vaan tarvitsee ainoastaan valita nettisivu, josta haluaa lisää tietoja. Tämän jälkeen valitun nettisivun osoite kirjoitetaan Alexan etusivulta löytyvään kenttään ja sitten sinulla on paljon hienoa dataa tulkittavaksi. Tässä muutamia hyödyllisiä Alexan antamia mittareita:Global Rank

  • Kertoo, kuinka suosittu sivusto on koko maailman mittapuulla. Esimerkiksi Kauppalehti oli maailman 8970. vierailluin sivusto kirjoitushetkellä. Tämä arvo on kuitenkin vain suuntaa antava arvio sivuston suosiosta.
  • Hakukoneoptimoinnin kannalta: Voit käyttää Global Rankia analysoidessasi kilpailijoiden nettisivujen suosiota tai sitten seuratessasi oman sivuston suosiota verrattuna muihin sivustoihin. Pelkästään oman sivuston seurantaan on olemassa parempia työkaluja kuten Google Analytics.

Rank in a Specific Country

  • Kertoo, kuinka suosittu sivusto on tietyssä maassa. Tätä maata ei pysty itse valitsemaan vaan Alexa määrittää sen automaattisesti.
  • Hakukoneoptimoinnin kannalta: Pienten kotimaisten yritysten tapauksessa tämä on parempi mittari kuin Global Rank. Harmillista on, että toisinaan Alexa ei näytä tätä arvoa, vaikka sivusto olisi kohtuullisen suosittu.

Bounce Rate

  • Kertoo, kuinka suuri prosentti sivuston kävijöistä lähtee sivustolta saman tien pois ennemmin kuin jatkaa sivustolla selailua. Esimerkiksi Kauppalehden bounce rate on 48,80 %. Tämä tarkoittaa, että hieman yli puolet sivuston kävijöistä jatkaa sivustolla selailua ensimmäiseltä sivulta eteenpäin.
  • Hakukoneoptimoinnin kannalta: Bounce rate on Googlen käyttämä ranking-tekijä. Kärjistäen voidaan sanoa, että mitä pienempi bounce rate on, sitä paremman sijoituksen hakukoneessa sivusto saa. Täytyy kuitenkin huomioida, että Googlella on yli 200 sijoituksiin vaikuttavaa tekijää.

Time on Site

  • Kertoo kävijöiden viettämän ajan sivustolla.
  • Hakukoneoptimoinnin kannalta: Time on site on Googlen käyttämä ranking-tekijä. Hakukoneoptimoinnissa voidaan keskittyä parantamaan sivuston käytettävyyttä ja sisältöä, jolloin kävijät viihtyvät sivustolla kauemmin ja tätä kautta myös bounce rate laskee.

Inbound Links

  • Kertoo sivustolle saapuvien linkkien määrän
  • Hakukoneoptimoinnin kannalta: Linkkien hankkiminen on yksi hakukoneoptimoinnin tärkeimmistä osa-alueista. Vaikka viime vuosina on ollut keskustelua PageRankin merkityksen vähenemisestä, linkeillä on silti suuri merkitys hakukoneoptimoinnissa.

Site speed

  • Kertoo sivuston latausnopeudesta. Isot kuvat, animaatiot ja huono tekninen toteutus ovat tekijöitä, jotka hidastavat sivuja.
  • Hakukoneoptimoinnin kannalta: Sivuston latausnopeus on Googlen käyttämä ranking-tekijä. Hitaasti latautuvat sivut vähentävät käytettävyyttä ja tätä kautta muun muassa Time on site yleensä laskee. Hakukoneoptimoinnissa monet asiat liittyvät toisiinsa. Sivuja voidaan nopeuttaa hankkimalla content delivery network -palvelu (CDN), jollaista tarjoaa esimerkiksi Amazon.

Alexa tarjoaa myös monia muita ilmaisia mittareita liittyen kävijöihin, avainsanoihin ja linkkeihin. Täytyy kuitenkin muistaa, että edellä mainitut mittarit perustuvat tiettyihin kaavoihin ja ovat todellisuudessa arvioita. Tämä tulee tiedostaa lukuja analysoitaessa ja maalaisjärki on aina hyvä pitää mukana. Toinen harmillinen seikka on, että todella pieniä tai uusia sivustoja ei välttämättä löydy Alexasta. Sivustolla täytyy olla jonkin verran liikennettä ennen kuin saa kaiken irti Alexasta.

Käytännön vinkki hakukoneoptimointiin

Välillä on turhan työlästä palata Alexan sivuille ja tarkastaa jonkin sivuston suosiota. Alexa toolbarin avulla näkee nettiä selaillessaan jatkuvasti eri sivujen Alexa-rankingin. Tällöin voi löytää sivuja, jotka pärjäävät poikkeuksellisen hyvin Alexa-rankingissa. Tällaisia sivuja analysoimalla voi saada hyviä ideoita oman sivuston hakukoneoptimoinnin parantamiseksi. Koska itse en erityisesti pidä laajennuksien asentamisesta selaimeen, minulla on erillinen selain hakukoneoptimointia varten. Tähän selaimeen eli omassa tapauksessa Mozilla Firefoxiin olen asentanut kaikki tarvittavat laajennukset sivustojen nopeaa analysointia varten.Alexan sivuilta löytyy myös listaus jokaisen maan vierailluimmista sivustoista. Suomalaiset ovat muun muassa aktiivisia blogirintamalla, koska Blogspot ja Wordpress löytyvät 30 vierailluimman sivuston joukosta.

Yhteenveto

Alexa on hyödyllinen työkalu yleisen tilanteen hahmottamiseen ja kilpailijoiden analysoimiseen. Sen avulla pystyy muodostamaan kuvan omien sivujen suosiosta verrattuna kilpailijoihin. Alexan hyödyllisimmät mittarit ovat Global Rank ja Rank in Country. Alexaa ei kannata käyttää pääasiallisena työkaluna omien sivujen liikenteen tarkkailuun esimerkiksi bounce raten osalta. Tätä varten on olemassa parempia ilmaisia työkaluja kuten Google analytics ja Google Webmaster Tools.Itse en ole käyttänyt Alexan maksullista versiota. Jos tämä kiinnostaa, Alexan sivuilla on mahdollisuus ilmaiseen kuukauden kokeiluun. Onko kenellekään muuten kokemusta maksullisista analyysityökaluista?Loppukevennyksenä on huikea taidonnäyte minun kuvankäsittelytaidoista. Ehkä pitäisi pikku hiljaa yrittää siirtyä Paintista eteenpäin.

hakukoneoptimoinnin huipulle

Ja on muuten tässä työssä puolensa.

I'm always up for a knowledge-sharing call or discussing fractional opportunities to see if the expertise aligns. Please see the times for the next weeks. If booked already, please email.
(for salespeople, please prefer email)

Let's talk (EU time zones)
Btn Arrow Image
Let's talk (US time zones)
Btn Arrow Image