Hakukoneoptimoinnin täsmäisku: Sivuston otsikon optimointi

hakukoneoptimoinnin täsmäisku

Tuli viimeksi runoiltua vähän pitkälti WordPress-sivun optimoinnista, niin ajattelin nyt kirjoittaa ihan vain pikaisen artikkelin hakukoneoptimoinnista. Ja täsmäisku nimi tulee siitä, että sivuston otsikko (title) on yksi tärkeimmistä hakukoneoptimoitavista kohteista.

Sivuston otsikko on siis selaimen välilehdessä näkyvä teksti, jonka on tarkoitus kuvata sivun sisältöä. Tästä tekstistä muodostuu myös Googlessa näkyvän linkin otsikko (ainakin suurimmassa osassa tapauksia). Sijoittamalla tärkeitä avainsanoja sivuston otsikkoon parantaan mahdollisuuksia nostaa hakukonesijoitusta, sekä kirjoittamalla vetävän tekstin, googlailijat eivät voi vastustaa kiusausta klikata sen kautta juuri sinun nettisivuille!

Analysoi sivusto

Ensimmäinen vaihtoehto on käydä läpi manuaalisesti tärkeimmät sivut ja optimoida ne. Toinen vaihtoehto automatisoida tätä prosessia ja käyttää esimerkiksi ilmaisohjelmaa kuten Visual SEO Studiota. Tämä ohjelmaa antaa sinulle listan puuttuvista ja korjattavista sivuston otsikoista – kätevää. Ohjelman käyttöliittymä ei ole kaikkien selkein, mutta siihen tottuu.

Täydellinen sivuston otsikko

Otsikon olisi hyvä olla korkeintaa 60 merkkiä pitkä, jotta se näkyy kokonaisuudessaan Googlessa. Sen tulee liittyä sivuston sisältöön. Sivuston otsikon ensimmäisillä sanoilla on eniten painoarvoa hakukoneoptimoinnin näkökulmasta – sivuun liittyvä tärkein avainsana kannattaa sijoittaa ensimmäiseksi. Tämän jälkeen otsikossa voi mainita myös muita avainsanoja, mutta avainsanojen liiallinen käyttäminen on huono asia. Riittää, että avainsanan mainitsee vain kerran. Yleinen käytäntö on lisätä otsikon loppuun domainin nimi. Lisäksi jokaisella sivulla tulee olla uniikki otsikko, joten samaa otsikkoa ei kannata kopioida eri otsikoiksi. Google katsoo tätä pahalla!

Ja näin teet käytännössä

Tämä esikatselutyökalu on aivan timanttinen, kun kehittelee sitä omaa täydellistä sivuston otsikkoa. Kirjoita haluamasi otsiko tähän työkaluun, niin näet miltä se näyttää käytännössä. Sitten vielä muistat laittaa siihen alkuun sen avainsanan ja loppuun domainin nimen, niin olet optimoinut otsikon paljon paremmin kuin valtaosa!

Seuraa tuloksia

Googlen verkkovastaavan työkaluista näkee avainsanojen keskimääräisen sijoituksen ja klikkausprosentin. Näitä seuraamalla saa yleiskuvan optimointiprojektin tuloksista. Tietenkin parempi vaihtoehto on seurata tämän lisäksi myös tärkeimpiä avainsanoja erikseen ja niiden kehitystä.

Ja sitten loppuun jo kohta perinteeksi muodostuva ps. Jos haluat artikkelin “Miten valita optimoitavat otsikot, jos omalla nettisivulla on tuhansia eri sivuja”, kommentoi alle.

2 Replies to “Hakukoneoptimoinnin täsmäisku: Sivuston otsikon optimointi”

 1. Voisi mainita vielä, että WordPressin ilmainen Yoast Seo Tool mahtava työkalu otsikointiin ja meta-tietoihin.

  Täydellisessä tapauksessa otsikko vastaa 100% käyttäjän tekemää hakua. Itse usein optimoin blogiani yhdyssanavirheisiin, koska suurin osa Suomalaisista hakee yhdyssanan erikseen (esim: hakukoneoptimointi blogi vs. hakukoneoptimointiblogi) ja koska harva suomalainen kehtaa tehdä tahallaan kirjoitusvirheitä saan siitä hyvin etulyöntiaseman.

  Tein tästä artikkelinkin. Lukaise jos kiinnostaa. http://hakukonemaailma.com/yhdyssanat-ja-kirjoitusvirheet-hakukoneoptimoinnissa/

  1. Kiitos hyvästä artikkelista! Ja olen samaa mieltä, että Yoast tekee hyviä plugineja wordpressiin.

   Sivuston otsikon määrittämisessä tulee ottaa huomioon myös yritys. Minkälaisen kuvan se antaa yrityksestä, jos otsikoissa on kirjoitustusvirheitä? Toisaalta, käyttäjät hakevat Googlesta virheellisillä termeillä eivätkä tällöin kiinnitä huomiota kirjoitusvirheisiin.

   Omaa blogia on helppo optimoida, mutta yrityscaseissa saattaa ilmetä onglemia, jos miettii vain hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Tiettyjen toimenpiteiden myyminen voi ollaa haastava yritykselle esim. huippuunsa hiotut sivuston otsikot. Tällöin tulee huomioida optimoinnista saatavat potentiaaliset hyödyt verrattuna siihen vaivaan, joka kuluu toimenpiteen myymiseen ja toteuttamiseen.

   Olet täysin oikeassa, että “harva suomalainen kehtaa tehdä tahallaan kirjoitusvirheitä”.

   – Tommi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *